Start > Criminelen proberen Nederlandse PC-gebruikers geld afhandig te maken

Criminelen proberen Nederlandse PC-gebruikers geld afhandig te maken

31 mei 2013

Er is sprake van een opbloei van kwaadaardige software die de PC’s van Nederlandse gebruikers vergrendelt en losgeld eist. Virusmakers zijn er steeds meer op gefocust om hun slachtoffers rechtstreeks geld af te persen. Tegelijkertijd zijn gewone, legitieme websites een belangrijk besmettingsrisico geworden.

Hoofddorp, 29 mei 2013 – De laatste tijd zijn veel Nederlandse PC-gebruikers getroffen door een nieuwe golf van het zogenaamde ‘politievirus’. Het doet zich voor alsof het software van de politie is. Het vergrendelt de PC en geeft als reden hiervoor dat de politie iets illegaals op uw computer heeft ontdekt, zoals illegale downloads van films, muziek, porno of het verspreiden van virussen. Om de controle over de PC terug te krijgen, wordt verzocht een boete te betalen.

Dit is een van de recente voorbeelden dat zogeheten gijzelsoftware, ook wel ‘ransomware’ genoemd, in toenemende mate een bedreiging vormt voor Nederlandse PC-gebruikers. De verspreiding kan op allerlei verschillende manieren plaatsvinden, o.a. via websites, e-mail en door middel van het delen van bestanden.

Als de PC eenmaal besmet en vergrendeld is, is het lastig om het virus kwijt te raken. Voor velen kan het een wanhopige situatie vormen, dat ze hun PC niet kunnen gebruiken en geen toegang meer hebben tot alle gegevens die erop staan. Norman heeft een oplossing ontwikkeld dat getroffen gebruikers helpt bij het probleem maar het is natuurlijk beter om het vóór te zijn en te zorgen voor actuele beveiligingssoftware.

En bovenal: betaal niet, want dat helpt zeker niet!

‘Veilige websites’ zijn niet langer veilig.

Verder zien we in toenemende mate dat gewone, legitieme websites, waaronder Nederlandse, een belangrijke besmettingshaard voor kwaadaardige software worden. Dan is het niet langer voldoende dat gebruikers veilige surfgewoonten hebben en louche websites vermijden.

Kwaadaardige software verspreidt zich via bekende websites door zich toegang te verschaffen tot advertenties of doordat de sites zijn gehackt. Steeds vaker wordt gebruik gemaakt van geautomatiseerde reclamenetwerken waardoor de website moeilijker controle kan uitoefenen op wat er aan de gebruikers wordt voorgeschoteld.

Het resultaat is dat nietsvermoedende gebruikers door websites die ze als veilig beschouwden, besmet kunnen raken met gijzelsoftware of andere virussen en kwaadaardige software.

Bewustzijn en bescherming
Het is altijd belangrijk dat gebruikers zich bewust zijn van de dreiging en twijfelachtige websites, e-mail, bijlagen en vragen om toestemming van onbekende software wantrouwen. Maar naarmate de hackers almaar doortrapter worden, wordt het steeds moeilijker om bedreigingen te onderscheiden van legitieme content.

‘Slecht Engels en Nederlands taalgebruik zijn niet altijd voldoende om hackers te identificeren. Inmiddels krijgen de gebruikers een goede lay-out en inhoud, correct taalgebruik, levensechte logo’s, vaak met lokale aanpassingen voorgeschoteld. Ook haken ze cynisch genoeg graag in op de actualiteit om netgebruikers te misleiden, bijvoorbeeld door toespelingen te maken op de terreurdaden in Boston. In zulke gevallen heb je gewoon een goede beveiligingsoplossing nodig,’ aldus Arne Uppheim Director of Product Marketing bij Norman Safeground.
Zelf ontvangt Norman tussen de 100.000 en 130.000 nieuwe kwaadaardige softwarecodes per dag.

‘De complexiteit van de systemen waarmee we ons dagelijks omringen is veel en veel groter dan slechts een paar jaar geleden. Kwaadaardige software wordt steeds meer een cynische mega-industrie. Ook oude gevaren blijven een bedreiging vormen. Ze kennen geen uiterste houdbaarheidsdatum, maar leven gewoon verder op internet. Voor gebruikers is het van het grootste belang dat ze een oplossing hebben die de veiligheid zo goed mogelijk voor hen waarborgt. Zorg dat uw beveiligingssoftware nog up-to-date is. En ook dat u updates van Windows en alle programma’s uitvoert.

This post was submitted by AVG Business / Norman Data Defense Systems B.V..

Tags: